Transpersoner och sexualitet

Något utställningen har visat upp är transpersoner i vardagen. Syftet har varit att väcka nyfikenhet hos besökaren och samtidigt öka förståelsen för hur den ser ut för just transpersoner. De är i grunden precis som alla andra människor, individer med egna känslor, åsikter och värderingar – men de behandlas inte alltid som sådana av sin omgivning.

En gripande del av utställningen handlar om transpersoners sexualitet. Att det finns många svåra frågeställningar att brottas med men att den samtidigt är väldigt enkel och rättfram. Något många besökare verkar förvånats över är hur banal och alldaglig den är. Öppna och ärliga bekännelser från personerna som gestaltades om att de onanerar eller använder potensmedel som Viagra eller Super Kamagra var något som många förvånades över. Men det borde inte vara något annorlunda.

Syftet med utställningen var att väcka eftertanke och förvåning och det verkar verkligen ha gått hem. Ska man tro recensionerna som varit i spannet milt positiva till lyriska så har själva utställningen inte varit något mindre än en succé.

Detta är vi som ligger bakom den förstås mycket glada över och det finns redan nu tankar på att göra en uppföljning. Detta är något som många besökare ser fram emot så vi hoppas kunna erbjuda en sådan inom en snar framtid.

Något annat som är väldigt positivt med utställningen är alla kommentarer vi har fått från er besökare som verkligen har haft en aha-upplevelse. Att få tänka i nya banor och se saker ur nya perspektiv är en stor del av syftet med konst så detta är givetvis något som vi har som mål att uppfylla under denna typ av utställning. Eller med alla utställningar, egentligen.

id: TRANS är nu avslutad men kanske kommer tillbaka längre fram. Vad som händer på sikt, det får framtiden utvisa. Den som hänger med får se, helt enkelt. Och apropå att hänga med kan vi lugnt konstatera att id: TRANS verkligen låg helt rätt i tiden.

Leave a Comment